Koprofagi (hundar som äter avföring)

Varför äter hundar avföring? (Koprofagi)

Även om de flesta fall av koprofagi tycks vara rent beteende, finns det flera medicinska problem som kan orsaka eller bidra till Koprofagi. Dessa problem måste först uteslutas innan en beteendediagnos kan ställas.

Vilka är några av de medicinska orsakerna?

Varje medicinskt problem som leder till en minskning av absorptionen av näringsämnen eller orsakar en ökning av appell av hundens avföring, kan leda till Koprofagi. Om avföringen innehåller stora mängder osmält mat, finns det en ökad sannolikhet för att hunden skulle äta avföringen.

En dålig matsmältning, undermatning och vissa medicinska tillstånd som minskar absorptionen, såsom matsmältningsenzymsbrister eller parasiter, kan leda till undernäring eller vitamin- och mineralbrister, och kan därför orsaka en ökad aptit för att eventuellt äta avföring.

Dessutom kan alla tillstånd som kan orsaka en ökad aptit eller en ovanlig aptit, såsom diabetes, Cushings sjukdom, sköldkörtelsjukdom eller behandling med vissa läkemedel, som steroider leda till en ökning av avföringen.

Hundar som placeras på extrem kaloribegränsning eller som matas dåligt balanserade dieter kan också börja äta avföringen.

Observera! Om en hund utvecklar en smak för en viss hundpall, bör den andra hunden testas för alla typer av tillstånd som kan leda till dålig matsmältning (med resultatet att överskott av näringsämnen kvarstår i avföringen ).

Vilka är några av beteendeskälen till att en hund kan äta sin egen avföring?

Koprofagi är ett vanligt problem hos vissa valpar, som vanligtvis försvinner i vuxen ålder med god näring och korrekt vägledning och övervakning. När valpen lämnas utan tillsyn kan den helt enkelt börja undersöka, leka med och till och med äta avföringen som en lek. Eftersom koprofagin i sig väcker uppmärksamhet från ägaren kan beteendet förstärkas ytterligare.

Då tiken städar och tar in valpens avföring i boet kan valparna lära sig att efterlikna beteendet hos sin mor eller andra valpar som äter sin avföring.

Om ägaren redan vid tidig ålder adresserar beteendet kan detta bidra till att minska möjligheten att beteendet blir en långvarig vana.

Varför äter hundar avföring från andra djur?

Det är inte ovanligt för hundar att ”stjäla” mat eller äta saker, som de flesta människor anser ovanliga eller till och med motbjudande.

Avföring från katter och andra djur har ibland egenskaper såsom lukt, konsistens som attraherar.

Hur kan koprofagi beteendet behandlas?

  1. Koprofagi beteende kan ändras genom att man förhindrar hunden kan äta sin avföring.
  2. Genom frekvent rengöring av hundens låda.
  3. Övervakning när hunden är utomhus.
  4. En förändring i dieten till en som är mer smältbar eller en med olika proteinkällor kan vara användbar.

Vissa hundar kan förbättras genom att lägga till enzymtillskott för att förbättra matsmältning eller absorption av näringsämnen. Specifikt kan matsmältningsenzymer i form av köttbärare eller livsmedelstillsatser hjälpa till att öka protein-matsmältningen, vilket resulterar i en mindre smaklig avföring. När du lägger till några av dessa föremål till torr hundmat kan det vara nödvändigt att fukta maten först och låta produkten sitta på maten i 10 – 15 minuter för att öka effektiviteten.

 

Ascopet som ett verktyg för att minska risken för Koprofagi

 

  1. Balansering av den naturliga miljön i tarmen
  2. Kombinationen av järn med resterna av kortkedjiga fettsyror och glutaminsyra i avföringen ger en obehaglig smak till avföringen.

 

Sammantaget kan detta minska risken för koprofagi beteendet.

Pharmacuum AB • Sörmon 106 • 653 46  Karlstad

Org.Nr: 559213-5288